Hooggevoeligheidsdeskundige voor volwassenen
Hooggevoeligheids- deskundige voor volwassenen
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap.
1 op de 5 personen is hoogsensitief. Vaak zorgt de term hoogsensitiviteit voor verwarring voor zowel de persoon zelf als de omgeving, want wat is eigenlijk hoogsensitiviteit?
Als hoogsensitief persoon, neem je veel informatie waar vanuit je omgeving. Deze informatie krijg je via je zintuigen op verschillende manieren binnen. Bijvoorbeeld door het horen, zien, ruiken en voelen. Ook het ontvangen en aanvoelen van emoties en stemming van anderen horen hierbij. Daarnaast kun je ook signalen van binnen het lichaam ontvangen. Hierbij kun je denken aan het sneller kloppen van je hart of dorst hebben. Al deze informatie wordt op een intensieve manier verwerkt en kan overweldigend binnenkomen.
Door overprikkeling en/of onderprikkeling kun je uit balans raken. Je kunt dan verdrietig, uit frustratie of teleurgesteld reageren, terwijl je graag anders had gereageerd. Het is daarom fijn om uit te zoeken waardoor je overprikkeling en of onderprikkeling ontstaat. Anders blijven we hangen in het pleisters plakken. Ook is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.