Hooggevoeligheidsdeskundige voor kinderen

Hooggevoeligheids- deskundige voor kinderen

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap. 1 op de 5 personen is hoogsensitief. Op een school van 1000 leerlingen betekent dit dat er 200 hoogsensitieve leerlingen zijn. Vaak zorgt de term hoogsensitiviteit voor verwarring voor zowel de leerling zelf als de omgeving, want wat is eigenlijk hoogsensitiviteit? Als hoogsensitief persoon, neem je veel informatie waar vanuit je omgeving. Deze informatie krijg je via je zintuigen op verschillende manieren binnen. Het brein van een hoogsensitief kind is veel actiever bezig met binnen gekomen informatie dan dat van een niet hoogsensitief kind. Problemen die je bij hoogsensitieve kinderen kunt tegenkomen zijn:

  • Onderpresteren

  • Gedragsproblemen

  • Leerproblemen

  • Niet voor zichzelf kunnen opkomen

  • Niet weten wat hij of zij wil

  • Een lage eigenwaarde

  • Gepest worden en zich buitengesloten voelen.

Het is daarom fijn om uit te zoeken waardoor je overprikkeling en of onderprikkeling ontstaat. Anders blijven we hangen in het pleisters plakken. Ook is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. De kennis van hoogsensitiviteit is belangrijk omdat deze eigenschap veel effect heeft op de schoolprestaties. Daarnaast is het belangrijk om een kind te leren omgaan met de werkelijkheid in plaats van weg te houden van overprikkelende situaties.

Allereerst wordt er samen met de ouder(s) gekeken of er sprake is van hoogsensitiviteit. Om dit te kunnen vaststellen wordt er gebruik gemaakt van een HSK-analyse van Esther Bergsma. De analyse brengt in kaart op welke gebieden de hooggevoeligheid zichtbaar is.

Daarna wordt er inzicht gegeven in de term hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid, zodat de ouder(s) de eigenschap beter kan begrijpen.

Met behulp van het BABA model wordt er vervolgens meer inzicht gegeven en bewustwording van de hoogsensitieve eigenschap. Door deze methodiek leer je in het dagelijks leven goed om te gaan met hooggevoeligheid. Tenslotte kijk ik in overleg met ouders, kind en eventueel school, wat het kind nodig heeft om weer in zijn of haar kracht te komen.

Bekijk andere specialisaties

Persoonlijke coaching en advisering

Wat betekent persoonlijke coaching en advisering voor jou? Voor velen van ons is het herkenbaar dat we niet altijd lekker in ons vel zitten of de balans kwijt zijn.

Onderwijs- en opvoedkundig advies

Soms hebben kinderen met situaties te maken, problemen of gedrag waar ouders geen grip op kunnen krijgen.

Hooggevoeligheidsdeskundige voor volwassenen

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap. 1 op de 5 personen is hoogsensitief. Maar wat is eigenlijk hoogsensitiviteit?