Hooggevoeligheidsdeskundige voor volwassenen

Hooggevoeligheids- deskundige voor volwassenen

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap.
1 op de 5 personen is hoogsensitief. Vaak zorgt de term hoogsensitiviteit voor verwarring voor zowel de persoon zelf als de omgeving, want wat is eigenlijk hoogsensitiviteit?

Als hoogsensitief persoon, neem je veel informatie waar vanuit je omgeving. Deze informatie krijg je via je zintuigen op verschillende manieren binnen. Bijvoorbeeld door het horen, zien, ruiken en voelen. Ook het ontvangen en aanvoelen van emoties en stemming van anderen horen hierbij. Daarnaast kun je ook signalen van binnen het lichaam ontvangen. Hierbij kun je denken aan het sneller kloppen van je hart of dorst hebben. Al deze informatie wordt op een intensieve manier verwerkt en kan overweldigend binnenkomen.

Door overprikkeling en/of onderprikkeling kun je uit balans raken. Je kunt dan verdrietig, uit frustratie of teleurgesteld reageren, terwijl je graag anders had gereageerd. Het is daarom fijn om uit te zoeken waardoor je overprikkeling en of onderprikkeling ontstaat. Anders blijven we hangen in het pleisters plakken. Ook is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Allereerst wordt er samen met de persoon gekeken of er sprake is van hoogsensitiviteit. Om dit te kunnen vaststellen wordt er gebruik gemaakt van een HSP-analyse van Esther Bergsma. De analyse brengt in kaart op welke gebieden de hooggevoeligheid zichtbaar is.
Om deze hooggevoeligheid zichtbaar te maken wordt er gebruik gemaakt van het Z kwadrant. Met behulp van het Z kwadrant wordt er meer inzicht gegeven en bewustwording van je hoogsensitieve eigenschap

Daarna wordt er inzicht gegeven in de term hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid, zodat de volwassene de eigenschap beter kan begrijpen. Tenslotte wordt er inzicht gegeven in de patronen van de persoon en wordt de persoon bewust gemaakt van zijn of haar talenten.

Bekijk andere specialisaties

Persoonlijke coaching en advisering

Wat betekent persoonlijke coaching en advisering voor jou? Voor velen van ons is het herkenbaar dat we niet altijd lekker in ons vel zitten of de balans kwijt zijn.

Onderwijs- en opvoedkundig advies

Soms hebben kinderen met situaties te maken, problemen of gedrag waar ouders geen grip op kunnen krijgen.

Hooggevoeligheidsdeskundige voor kinderen

1 op de 5 personen is hoogsensitief. Op een school van 1000 leerlingen betekent dit dat er 200 hoogsensitieve leerlingen zijn.